Hvitvin skiller seg fra rødvin på en mengde punkter. Det starter med et annet utgangspunkt og ender opp med en helt annen karakteristikk og bruksområde. Hvitvin selges hovedsakelig gjennom Vinmonopolet og står for ca. 27 % av vinsalget. Vi ser at hvitvinssalget har en forsiktig positiv utvikling.
Hvitvin – skiller seg fra rødvin
Hvitvin skiller seg fra rødvin ved at vinen som skal bli hvit gjæres uten drueskall. I de fleste tilfellene lages hvitvin på hvitvinsdruer, men kan også lages på røde druer, men da uten skall.
Disse kalles «blanc de noirs».
Innhøsting
Hvitvinsdruene høstes forsiktig inn enten for hånd eller mer effektivt med maskiner. Det er viktig at drueskallet ikke sprekker før druene helles i kar for å bli knust varsomt.
Etter at druen er knust overføres massen til store ståltanker eller mindre fat på 225 liter. Her skal druene gjennomgå en gjæringsprosess.
Gjæring
Hvitvin gjæres i tanken ved at gjærsoppen kommer i kontakt med druesukkeret. Gjæringsprosessen stopper når vinen har oppnådd ønsket alkoholinnhold eller når sukkeret er brukt opp.
Skall, kjerner og stilker fjernes fra «mosten» som man kaller druemassen som nå gjærer.
Druesukkeret blir omdannet til alkohol og karbondioksid.
Kategoriene tørr, halvtørr og søt
Etter at hvitvinen er lagret en stund blir hvitvinen stukket om og tappet på et nytt fat eller en ny tank og da uten at bunnfallet følger med.
Kategoriene er avhengig av lengden på gjæringsprosessen.
Søt eller halvtørr vin lages ved at gjæringen stoppes før alt sukkeret er brukt opp, eller at den tappes på flaske før gjæringsprosessen er ferdig.
Ønskes en tørr hvitvin lar man gjæringsprosessen fortsette til den stopper av seg selv.
I likhet med andelen salg av vin på Vinmonopolet, består en stor del av Solera portefølje også av hvitvin. For gode vinvalg, kan dere lese mer om våre produkter her.