Vintradisjonen i Priorat stammer fra slutten av 1100-tallet, da munker fra det karteusiske klosteret begynte å dyrke vindruer i området. Munkene stelte vinmarkene i flere århundrer, til 1835, da markene ble ekspropriert av staten og fordelt mellom husmenn. På slutten av 1800-tallet ble området angrepet av vinlus, som ødela økonomien og førte til omfattende utvandring. Det var ikke før på 1950-tallet, da Priorat fikk DO-status, at distriktet ble beplantet på nytt. Priorat opparbeidet seg et solid internasjonalt renommé i løpet av 90-årene, mye takket være pioneren René Barbier. I 2009 ble Priorat DO oppgradert til Priorat DOCa, den høyeste klassifiseringen for spansk vin. I dag er det over 90 bodegaer som lager vin fra dette lille distriktet, som ligger en halvannen times biltur sør for Barcelona.
Her finner du 1800 hektar med vinmarker, og 96 prosent av druene som dyrkes, er røde. Den dominerende druen er Cariñena, etterfulgt av Garnacha Tinta (Grenache Noir), Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. Avkastningen er Spanias laveste, med bare 17 hl/ha, noe som gir mindre enn 3 millioner liter vin per år. Denne oppsiktsvekkende lave avkastningen gir enestående konsentrerte viner.