Det er ingen vinregion i hele verden som er mer kompleks enn Burgund. Den har flere AOC-appellasjonene enn noe annen region og mer enn 3000 enkeltprodusenter, noen med bare noen få rader med edle vinranker.
Kort sagt, det er et lappeteppe av små vingårder og landsbyer milevis unna de store slottene i Bordeaux. Som om ikke det var nok, for hver livsbejaende dråpe som synger til din sjel, finnes det også tynn, syrlig og ganske så deprimerende greier som du må betale gjennom nesen for.
Det er derfor lite overraskende at så mange vinelskere unngår Burgund, men da går de glipp av mye! Store Burgundere er nemlig noe av livets mest minneverdige gleder.
Regionens ikoniske Pinot Noir er ofte subtil, veldig sensuell og med en fløyelsaktig munnfølelse – det er ikke de store, rike, røde du finner her, – men de viser en intensitet, konsentrasjon og kompleksitet som er uovertruffen.
På den annen side, blant Burgunds hvite finnes noen av de mest overdådige og rike du kan finne i verden.
Vinområdet Burgund omfatter Chablis i Nord, samt strekningen fra Dijon og ned til Lyon (Cote d’Or), Côte Maconnais og Beaujolais.
Côtes d’Or utgjør Burgunds hjerte og det er her de «store» vinene kommer fra. Côtes d’Or i seg selv deles inn i Côtes de Nuits og Côtes de Beaune. Vinmarkene ligger østvendt i bratte skråninger, og jordsmonnet er opprinnelig gammel havbunn med avsetning fra ulike geologiske perioder.
Druene som dyrkes er Chardonnay 95% og Alligoté 5% for hvite, samt Pinot Noir 90% og Gamay 10% for de røde.