Høst er tid for vilt. Her får du en liten guide til hvordan du kan matche vin og vilt.
Viltkjøtt er ofte smaksrikt og magert. Det passer godt med en fyldig og fruktig rødvin. Vi trenger fylden for å balansere viltsmaken, mens fruktigheten gir det magre kjøttet litt ekstra saftighet.
Vin til hjort, eller vin til elg bør gjerne ha litt fruktsødme, bærpreg egner seg også godt. Tilbehøret til viltet er også viktig. Vi bruker mye tyttebær til vilt. Når det kommer til grønnsaker er ovnsbakte grønnsaker med urter deilig til. Sausen er ofte fet, så litt alkohol er nødvendig for å rense opp i munnhulen etter kremet saus.
Italiensk rødvin er en favoritt for oss nordmenn, og det er mange godsaker herfra som passer til vilt. Fra Valpolicella i Veneto har vi Amarone og Ripasso, ofte gode alternativ da de har mye fruktsmak, men forholdsvis bløte tanniner og gjerne litt kraftig alkohol. Også Brunello di Montalcino fra Toscana har gode frukttoner og gjerne et litt rustikt preg. En annen god rødvin er Barbera fra Piemonte som passer godt til vilt, vinene er friske og fruktige, uten kraftige tanniner, men med en god syre.
Fruktpregede viner med litt trøkk, fra nye verden er også spennende alternativ, syrah fra Chile eller Australia. Hvorfor ikke prøve seg på en saftig fransk vin fra Rhônedalen eller Languedoc?
Også hvitvin og Champagne kan passe til vilt, prøv carpaccio av reinsdyr med en fyldig Chardonnay fra Burgund. Høsten er også soppsesong og en deilig hjortefilet med sopprisotto er nydelig med en moden årgangschampagne. Ellers er viner på Pinot Noir og Nebbiolo alltid et trygt valg til soppretter.
Smaksbilde – vin og vilt
Egnede druer / vintyper til vilt
Her kan du søke etter våre produkter