30 minuter
Appelsin-zesten skjærer igjennom fettet fra lammet og byggrynet gjør retten til et fyldig og mettende måltid.
Bygg-risotto
Varm opp buljongen. Stek løken myk i litt olivenolje i en stor kjele. Hell i hvitvinen og reduser væsken. Ha i byggrynene og sauté i ett minutt eller to. Tilsett buljongen litt etter litt (100 ml pr. gang), vent til dampen stilner mellom hver gang du har i mer buljong. Rør inn fløten, ta kjelen av varmen og rør inn parmesanen.
Karamellisert selleri og hvitløk
Kok opp buljongen og blancher sellerien i væsken. Legg deretter sellerien over i en non stick stekepanne sammen med hvitløk, smør og sukker og karamelliser over middels varme.
Kok opp ribben i kyllingbuljongen. La det småkoke i 30 minutter til kjøttet er mørt og løsner lett fra bena. Ta opp kjøttet og sett til side. Tilsett rød- og hvitvin til buljongen og reduser over svak varme til væsken kjennes seig, men fremdeles flytende ut. Prøv et par dråper på en tallerken.
Imens forvarmes ovnen til 200° C. Bland sammen sukker, appelsin-zest, hvitløk og timian til en pasta som smøres jevnt over lammeribben.
Legg alt i en ildfast form og stek i ovnen i 10 minutter til ribben er gyldenbrun og gjennomvarm.
Legg opp et par øser med bygg-risotto på 2 tallerkener og topp med ribbe. Avslutt med karamellisert selleri og hvitløk, samt vinjusen som dryppes over.
500 ml kyllingbuljong
300 g lammeribbe med god fettrand
100 ml rødvin
100 ml hvitvin
4 ts sukker
Zest av 1 appelsin
1 stort hvitløksfedd, dampet i 100 ml vann i 7 minutter
4 timian-kvister
Bygg-risotto
500 ml kyllingbuljong
¼ ganske stor løk, finkuttet
Olivenolje
100 ml hvitvin
250 g byggryn
50 ml fløte
30 g finrevet parmesan
Karamellisert selleri og hvitløk
100 ml kyllingbuljong
½ sellerirot, hakket i små terninger
10 store fedd hvitløk, dampet i 100 ml vann i 7 minutter
20 g smør
2 klyper sukker